پروتئین وی چیست؟
بخش زیادی از پروتئین موجود در پودرهای پروتئین از شیر بدست میآید. وقتی شیر برای تهیۀ پنیر یا ماست مورد فرآوری قرار میگیرد، به مایع باقیمانده از آن وی یا آب پنیر میگویند.این مایع حاوی پروتئینهایی است که سریع هضم میشوند و پروتئین وی نام دارند.قبل از فرآوری شدن، حدود 20 درصد از پروتئین شیر از نوع وی است و سایر 80 درصد آن از پروتئینِ دیرهضمِ کازئین میباشد.وی و کازئین هر دو از پروتئینهای با کیفیت هستند؛ زیرا حاوی تمام آمینو اسیدهای ضروری بدن میباشند.
تفاوت وی ایزوله و کنسانتره
تفاوتهای غذایی مختلفی بین وی ایزوله و کنسانتره وجود دارد. این تفاوتها ناشی از روشهای فرآوری این محصولات هستند.وقتی مایع وی (آب پنیر) بهعنوان یک محصول جانبی تولیدِ پنیر یا ماست جمعآوری میشود، تحت چندین مرحله فرآوری قرار میگیرد تا محتوای پروتئین آن افزایش یابد.بعد از اینکه تراکم مناسبی از پروتئین بدست آمد، میتوان مایع وی را خشک کرده و پودر کنسانتره تهیه کرد که 80 درصد از وزن آن پروتئین است. 20 درصد باقیماندۀ پودر وی کنسانتره از کربوهیدراتها و چربیها تشکیل شده است.اگر از مراحل فرآوری متفاوتی برای کاهش محتوای چربی و کربوهیدراتِ وی استفاده شود، پودر وی ایزوله بدست میآید که حاوی 90 درصد یا بیشتر پروتئین است.به طور کلی مراحل فرآوری استفاده شده در تولید وی ایزوله باعث میشود تا محتوای پروتئین این محصول بالاتر رفته و محتوای چربی و کربوهیدرات در هر وعدۀ مصرفی کاهش یابد.با این حال، انوع آمینو اسیدهای موجود در این دو پروتئین عملا یکسان هستند؛ زیرا هر دو از منابع پروتئینی یکسانی بدست میآیند.علاوه بر کربوهیدرات کمتر، وی ایزوله همچنین محتوای لاکتوز پایینتری دارد. این بدین معناست که وی ایزوله میتواند گزینهای بهتر برای کسانی باشد که به عدم تحمل لاکتوز دچارند.در هر صورت میتوان گفت که محتوای لاکتوز هر دو محصول به اندازهای پایین است که احتمالا برای افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز مشکلی ایجاد نمیکنند.علاوه بر تفاوتهای غذایی، این دو محصول از نظر قیمت نیز متفاوت هستند. به طور کلی، وی ایزوله گرانتر از وی کنسانتره است.اگرچه با توجه به خلوصِ بالاترِ وی ایزوله، این افزایش قیمت منطقی به نظر میرسد؛ اما شما میتوانید مقادیر بیشتری از وی کنسانتره را مصرف کرده و پروتئین بیشتری دریافت کنید، در حالی که همچنان هزینۀتان کمتر است.
فواید یکسان
بسیاری از مطالعات از فواید پروتئین وی برای افراد فعال و ورزشکار حمایت میکنند.در یک مطالعه که بر روی 192 فردِ فعال انجام شد، مشخص گردید که مصرف مکملهای وی از جمله وی ایزوله یا کنسانتره باعث بهود حجم عضلانی و قدرت میشود.با این حال، علیرغم تفاوتهای جزئی در محتوای غذایی، هیچ شواهد قابل توجهی وجود ندارند که به تفاوت وی ایزوله و کنسانتره در اثرگذاری بر روی بدن انسان اشاره داشته باشند.باید گفت که پروتئین یکی از مهمترین عوامل در تغذیۀ روزانه است. بعلاوه، اغلب متخصصین توصیه میکنند که مقدار زیادی از پروتئین مصرفیتان باید از منابع باکیفیت نظیر لبنیات، تخممرغ و ماکیان تهیه شود.هم وی ایزوله و هم وی کنسانتره از پروتئینهای باکیفیت هستند و منطقی به نظر میرسد که اثرات آنها شبیه به اثرات پروتئین دریافتی از منابع غذایی باکیفیت باشد.در نهایت باید گفت، کسانی که در پیِ محدود کردن چربی، کربوهیدرات یا لاکتوز مصرفی خود هستند، احتمالا مصرف وی ایزوله را به وی کنسانتره ترجیح میدهند.همچنین قابل ذکر است که بسیاری از مکملها حاوی ترکیبی از این دو پروتئین هستند و وی ایزوله و وی کنسانتره را شامل میشوند.
نتیجه گیری
پروتئین وی حاوی پروتئینهای زودهضم است و ترکیبی رایج در مکملهای غذایی میباشد. وی ایزوله و وی کنسانتره دو نوع رایج این پروتئین هستند.تفاوت وی ایزوله و کنسانتره چیست؟ وی ایزوله مراحل فرآوری متفاوتی را طی میکند که در نهایت نسبت به وی کنسانتره، محتوای پروتئین آن بیشتر بوده و کربوهیدرات و چربی کمتری دارد.با این حال این تفاوتهای غذایی جزئی هستند و شواهدی وجود ندارد که بر روی تفاوت اثرگذاری این دو پروتئین تاکید داشته باشد.وی ایزوله میتواند گزینهای مناسب برای کسانی باشد که با دقت مصرف چربی، کربوهیدرات یا لاکتوز خود را زیر نظر دارند. البته فراموش نکنید که معمولا وی ایزوله از وی کنسانتره گرانقیمتتر است.میتوان با کمی مصرف بیشتر وی کنسانتره، مقدار یکسانی از پروتئین را نسبت به وی ایزوله دریافت کرد و هزینۀ بیشتری را خرجِ وی ایزوله نکرد.فارغ از اینکه انتخاب شما کدام محصول است، وی یک پروتئین باکیفیت میباشد که میتواند برای دستیابی به اهداف مصرفِ پروتئین در روز کمک کند.
1 نظر
خوب بود