توضیحات
توضیحات
L-GLUTAMINE
گلوتامین چیست؟
گلوتامین یک اسیدآمینه است. اسیدهای آمینه ملکولهایی هستند که نقشهای زیادی در بدن دارند. وظیفه اصلی آنها ساختن پروتئینهاست. پروتئینها برای اندامها حیاتیاند. ضمناً، پروتئینها اعمال دیگری نیز از قبیل انتقال مواد در خون و مبارزه با ویروسها و باکتریهای مضر را بر عهده دارند.درست مثل اسیدهای آمینه دیگر، گلوتامین به دو شکل وجود دارد: ال-گلوتامین (L-Glutamine) و دی-گلوتامین (D-glutamine). آنها تقریباً مشابهاند، اما آرایش ملکولی آنها مقداری متفاوت است…شکلی از گلوتامین که در غذاها و مکملها وجود دارد، ال-گلوتامین است. برخی مکملها در فهرست محتویات مکمل از عبارت ال-گلوتامین استفاده کردهاند، اما برخی دیگر به اختصار کلمه گلوتامین را نوشتهاند. ال-گلوتامین برای ساخت پروتئینها و عملکردهای دیگر استفاده میشود و دی-گلوتامین به نظر در موجودات زنده نسبتاً بیاهمیت است.بدن میتواند ال-گلوتامین را تولید کند. در حقیقت، ال-گلوتامین فراوانترین اسیدآمینه خون و دیگر مایعات بدن است.با وجود این، بعضی اوقات نیاز بدن شما به گلوتامین بسیار بیشتر از توانایی بدن در ساخت آن است .بنابراین، ال-گلوتامین را اسید آمینه ضروری مشروط درنظر میگیرند. بدین معنی که در شرایط خاصی مانند جراحت یا بیماری، باید از راه رژیم غذایی وارد بدن شود. ضمناً، گلوتامین ملکولی مهم برای دستگاه ایمنی و سلامت روده هاست.
گلوتامین به صورت طبیعی در بسیاری از غذاها یافت میشود. برآورد شده است یک رژیم غذایی معمولی حاوی 3 تا 6 گرم گلوتامین در روز است. اما این میزان بر اساس رژیم غذایی شما متفاوت است. محصولات حیوانی به دلیل داشتن مقادیر زیاید پروتئین، سرشار از گلوتامین هستند. با وجود این، برخی غذاهای گیاهی درصد بیشتری از گلوتامین در پروتئین خود دارند. مطالعهای که از روشهای آزمایشگاهی پیشرفته استفاده کرد، میزان ال-گلوتامین غذاهای مختلف را معلوم کرد.
از جمله فواید ذکر شده برای گلوتامین می توان به تقویت حافظه، افزایش حجم و آب عضلات و مفاصل، جلوگیری از تخریب بافت عضلانی و ترمیم بافت عضلانی، انتقال نیتروژن بین ارگان ها، حفظ تعادل اسید و باز، افزایش ترشح هورمون رشد، منبع انرژی سلول های مخاطی روده، منبع انرژی سلول های سیستم ایمنی و تنظیم سنتز و تجزیه پروتئین اشاره کرد. ANTONIO 1999 بیان کرد که حفظ سطوح درون سلولی گلوتامین در جلوگیری از تجزیه پروتئین عضله اسکلتی موثر است.
کسانی که با تمرینات سنگین آشنایی دارند از این حقیقت مسلم آگاهی کامل دارند که پرداختن مداوم به تمرینات شدید بدنی خواه و ناخواه با پدیده تجزیه شدن پروتئین در عضلات همراه می شود. ورزشکاران این پدیده مخرب را به نام پدیده کاتابولیسم می شناسند.
گفته می شود که مصرف مقادیر کافی از این اسید آمینه امکان و احتمال بروز این پدیده در بدن ورزشکاران رشته های قدرتی را به حداقل ممکن می رساند. این اسید آمینه مخصوصا” برای کسانی که در دوره های کات به سر برده و یا به قصد کم کردن از میزان چربی زاید در بدن خود تمرین کرده و یا در رژیم های چربی سوزی به سر می برند از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. زمانی که ورزشکاران قصد کم کردن از وزن خود را داشته و در عین حال نیز نگران از دست رفتن حجم عضلانی باشند این اسید آمینه برای آنان حکم طلا و کیمیا را پیدا می کند.
بیشتر توصیه های صورت گرفته به مصرف گلوتامین در دوره های ریکاوری پس از تمرینات شدید اشاره شده است. معمولاً مصرف گلوتامین پس از یک هفته نتیجه خود را آشکار می کند. شما از نظر جسمی احساس بهتری داشته، هنگام ورزش از انرژی بیشتری برخوردار بوده و کمتر دچار خستگی و درد عضلانی می شوید.
گلوتامین همچنین موجب افزایش آرژنین می شود .آرژنین پیش ساز نیتریک اکساید می باشد که یک رگ گشای قوی است که موجب تغذیه بهتر عضلات فعال در حین فعالیت ورزشی می شود.
فواید مصرف گلوتامین در عضله سازی
تحریک سنتز پروتئین در عضلات با در اختیار گذاشتن نیتروژن برای تولید پروتئین
کاهش زمان ریکاوری عضلات
افزایش تولید هورمون رشد
کاهش کاتابولیسم در طول تمرینات
افزایش استقامت به وسیله جایگزین کردن گلیکوژن در شرایطی که گلیکوژن بدن تخلیه شده است
کاهش احتمال ابتلا به بیماریها به وسیله تقویت سیستم ایمنی بدن
موجب کاهش درد عضلانی پس از تمرین
دستگاه ایمنی
یکی از مهمترین اعمال گلوتامین، نقش آن در دستگاه ایمنی است. گلوتامین سوخت اصلیه لنفوسیت ها(سلول های ایمنی )،هپاتوسیت ها(کمک به تنظیم سوخت و ساز بدن می کند) و سلول های مخاطی روده(تقویت سیستم ایمنی بدن) می باشد.. با وجود این، مقادیر خونی آن بر اثر جراحت، سوختگی یا عمل جراحی کاهش مییابد .اگر نیاز بدن به گلوتامین از توانایی آن برای تولید گلوتامین فراتر رود، بدن شما ذخایر پروتئینی از جمله عضلات را تجزیه میکند تا گلوتامین بیشتری آزاد شود. به علاوه، ناکافی بودن گلوتامین برعمل دستگاه ایمنی تأثیر منفی دارد .به همین دلیل، رژیمهای غذایی سرشار از پروتئین، رژیمهای غذایی سرشار از گلوتامین یا مکمل گلوتامین غالباً پس از جراحاتی مانند سوختگی تجویز میشوند . همچنین، مطالعهها گزارش کردند مکمل گلوتامین میـتواند باعث بهتر شدن سلامتی، کاهش عفونتها و کاهش زمان بستری پس از عمل جراحی شود. علاوه بر این، نشان داده شده است که گلوتامین باعث کم شدن هزینهها و نجات جان افرادی که بیماری بسیار بدی داشتند شد. مطالعههای دیگر نشان دادند مکمل گلوتامین میـتواند باعث بهتر شدن عمل دستگاه ایمنی حیواناتی که عفونت باکتریایی یا ویروسی داشتند، شود.
گلوتامین و سلامت روده
مزایای گلوتامین بر دستگاه ایمنی به نقش آن در سلامتی روده مرتبط است. در بدن انسان، رودهها بزرگترین بخش دستگاه ایمنی محسوب میشوند. به دلیل اینکه بسیاری از سلولهای روده عملکرد ایمنی دارند و اینکه تریلیونها باکتری در روده شما زندگی میکند و بر سلامتی شما تأثیر میگذارند. گلوتامین منبع انرژی مهمی برای سلولهای ایمنی و روده است. همچنین، گلوتامین به حفظ سد بین درون روده شما و دیگر قسمتهای بدن کمک میکند و بنابراین از شما در برابر نشت محتویات روده به بیرون محافظت میکند. این اتفاق از نشت باکتریهای مضر یا سموم گذرنده از روده شما به دیگر قسمتهای بدنتان جلوگیری میکند. به علاوه، گلوتامین برای رشد طبیعی و حفظ سلولهای روده مفید است. به دلیل نقش عمده رودهها در دستگاه ایمنی، گلوتامین میتواند سلامتی عمومی شما را با حمایت از سلولهای رودهای تسهیل کند.
نحوه مصرف:
با توجه به اهداف تمرینی می توان روزانه 5 تا 15 گرم در یک تا سه وعده مصرف نمود.بستگی به اهداف تمرینی می توان قبل و بعد از خواب و همچنین قبل و بعد از تمرین گلوتامین را مصرف نمود. بهترین زمان مصرف گلوتامین تا 30 دقیقه پس از فعالیت ورزشی به میزان 5 گرم می باشد.
تحقیقات نشان داده اند مصرف 5 گرم مکمل گلوتامین قبل از خواب تاثیر بسزایی در افزایش ترشح هورمون رشد در بدن دارد.
وزن 1 کیلوگرم ، 600 گرم